Waarom investeren in Wallonië?

De 8 November 2022 , door Delphine
où investir en wallonie

In een periode van stijgende inflatie is het belangrijk te weten welke investeringen in onroerend goed u moet doen. Investeren in Wallonië kan een winstgevende keuze zijn als u zowel de interessante steden als de fiscale voordelen kent. In dit artikel vertellen we u over de belangrijke troeven van Wallonië als potentieel investeringsgebied.

De voordelen van een investering in België en in het bijzonder in Wallonië

Ten eerste zijn er in België zo goed als geen belastingen op huurinkomsten; over het algemeen worden deze inkomsten niet belast, behalve voor gemeubileerde woningen. Het kadastraal inkomen is dus het bedrag dat u elk jaar moet betalen, behalve in geval van herziening. Bovendien bedraagt ​​de belasting op de meerwaarde op onroerend goed bij doorverkoop binnen de 5 jaar na aankoop 16,5% in België voor bebouwde gronden tegen 19% in Frankrijk. Ten slotte stijgen de prijzen van goederen elk jaar. Deze gegevens op zich tonen al hoe interessant het kan zijn in vastgoed te beleggen in België.

Maar ook Wallonië biedt wel wat voordelen. De prijs per vierkante meter is lager dan in Vlaanderen of Brussel, ongeveer € 2.232 voor een appartement en € 1.574 voor een huis, afhankelijk van de ligging van het pand. Bovendien, maakt het Waals Gewest het bij wederverkoop van een gerenoveerd pand 2 jaar na de aankoop mogelijk om een ​​deel van de betaalde rechten terug te vorderen. U kunt deze vóór het verstrijken van de 2 jaar bij de Belastingdienst opvragen. 

Het statuut van “handelaar in goederen”

Het fiscaal statuut “handelaar in goederen” biedt investeerders een interessant voordeel. Het is bedoeld voor wie een infrastructuur wil kopen en die vervolgens weer in de verkoop wil zetten om een ​​meerwaarde te realiseren. Renovaties kunnen zijn uitgevoerd in de periode voorafgaand aan de doorverkoop, maar dit is niet verplicht om dit statuut te verkrijgen. De belangrijkste voorwaarden om als “handelaar in goederen” te worden beschouwd, zijn dat u zich moet melden bij het registratiekantoor van uw woonplaats, een opeenvolging van wederverkoop gedurende de 5 jaar na het verkrijgen van het statuut moet kunnen voorleggen en een bankgarantie.

Zodra het statuut is verworven, genieten investeerders van een verlaagd tarief voor hun transacties; dit tarief is voordeliger in Wallonië aangezien het 5% is in vergelijking met 8% in Brussel. Om dit tarief te laten gelden, moet de woning binnen 8 jaar na aankoop worden doorverkocht; indien dit niet het geval is, geldt het gewone tarief. Het is belangrijk om te vermelden dat dit verlaagde tarief niet van toepassing is op openbare verkopen of onderhandse akte.

Kies bij voorkeur gerenoveerde panden

Door de inflatie en de impact ervan op de energieprijzen, kiezen huurders vaker gerenoveerde panden met een voordelige EPC-score, en dus een laag energieverbruik, om de kosten van hun rekeningen te verlagen. Afgezien van het feit dat dit type vastgoed kan worden doorverkocht tegen een hogere prijs dan bij de aankoop, zullen huurders geneigd zijn om er langer te blijven om geld te besparen.

België stimuleert ook gerenoveerde goederen door tot eind 2022 een btw van 6% in te voeren, in plaats van 21% in normale tijden, op afgebroken en herbouwde gebouwen. De voorwaarden waaraan moet worden voldaan zijn eenvoudig: de woning moet minimaal 10 jaar oud zijn, zal worden gebruikt als privéwoning of als hoofdverblijfplaats en tot slot worden de uitgevoerde werkzaamheden aan u als “eindverbruiker” gefactureerd.

Kiezen voor renovatie in Wallonië kan dan ook interessant zijn wanneer u op lange termijn wil investeren en regelmatige huurinkomsten wil verwerven.

In welke Waalse steden is het interessant om te investeren? 

Verschillende steden in Wallonië bieden aanzienlijke voordelen op het gebied van verhuur.

Om te beginnen is Louvain-La-Neuve een belangrijk universitair centrum waar het aanbod aan huisvesting nog steeds lager is dan de vraag. Het is een stad in constante expansie waar het gemiddelde inkomen van de inwoners stijgt, wat uitzicht geeft op een goede vastgoedinvestering. 

Ook Luik is een goede keuze omwille van de interessante geografische ligging; deze stad ligt tussen Duitsland, Nederland en Luxemburg en trekt jaarlijks grensarbeiders aan. Het is ook de grootste stad van Wallonië die steeds meer multinationals aantrekt, maar waar de prijs van een onroerend goed redelijk blijft vanwege het gemiddelde inkomen van de bevolking. Daarnaast zijn de werkzaamheden aan de tram al enkele jaren aan de gang en zouden deze rond 2024 klaar moeten zijn. De aankoop van een pand gelegen aan de toekomstige tramlijn is nu dus ideaal aangezien het in de loop der jaren in waarde zal stijgen.

Namen is een stad in constante economische groei, vooral dankzij de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven die er zich hebben gevestigd, net als erkende onderzoekscentra maar ook internationale evenementen zoals het Festival du Film francophone. Namen heeft ook een universiteit en hogescholen, waardoor er continu studenten aanwezig zijn. Er vinden heel wat vastgoedprojecten plaats die de stad moeten verfraaien en nieuwe investeerders aantrekken.

Charleroi is de op een na meest bevolkte stad van België. De prijs per vierkante meter is op dit moment relatief laag, maar de gemeente werkt aan het verfraaien van de stad door te investeren in de renovatie van gebouwen of het aanleggen van nieuwe infrastructuur, waardoor het uiteindelijk een zeer aantrekkelijke stad zal worden.

Bergen heeft net als Luik een groot geografisch voordeel aangezien deze agglomeratie zeer dicht bij de Franse grens ligt (60 km van Lille), maar ook van Brussel en Aachen. De stad werd in 2015 verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa en is tot op vandaag de culturele hoofdstad van Wallonië. Bergen is dan ook een zeer goede keuze voor een vastgoedinvestering. 

Kortom, het Waals Gewest biedt heel wat mogelijkheden voor een voordelige investering in verschillende steden in volle groei en evolutie, met daarbovenop niet te verwaarlozen fiscale voordelen voor kandidaat-investeerders.

Voor meer informatie over investeringsopportuniteiten in Wallonië beantwoorden de Elitis Real Estate-adviseurs graag uw vragen.