Inflatie: hoe behoud je een leefbaar pensioen?

De 30 August 2022 , door Delphine
Inflatie: hoe behoud je een leefbaar pensioen?

We horen het overal, vakpers en mainstream media brengen de informatie elke dag: de inflatie bereikt nieuwe pieken en de consumptieprijsindex stijgt maand na maand. In juni 2022 bereikte de inflatie het hoogste niveau (9,65%) sinds 1983 en zeggen dat het leven duurder wordt, is een open deur intrappen.
Huishoudens worden overvallen door bezorgdheid, zeker als aan de nabije of verre toekomst gedacht wordt. Hoewel de pensioenen geïndexeerd worden, volstaan ze voor velen niet meer tegen de fenomenale stijging van de energiekosten of zelfs voor de eerste levensbehoeften.
Steeds meer klanten van Elitis Real Estate vragen ons dan ook om advies over hoe ze extra kapitaal kunnen opbouwen om te zorgen voor een rustig en stressvrij pensioen.

In dit artikel proberen we u het advies van onze experts klaar en helder uit te leggen.

De impact van inflatie op uw spaargeld

Het eerste wat veel spaarders niet altijd begrijpen, is dat inflatie een directe invloed heeft op de waarde van hun spaargeld: niet alleen brengen spaarrekeningen niets meer op, bovendien heeft een bepaald bedrag in 2022 niet meer dezelfde waarde in koopkracht als in 2021.
Spaargeld is daarom absoluut contraproductief, aangezien het in ijltempo devalueert zoals we overal kunnen lezen.

Vastgoed, een veilige haven

Het is dan ook een uitstekend moment om te investeren in vastgoed: we weten dat deze sector op lange termijn altijd een stijgende lijn kent. Dit betekent dat, zelfs als de vastgoedprijzen momenteel hoog zijn, uw investering op de lange termijn in waarde zal stijgen.
Maar dit is slechts een eerste positieve impact. Om een ​​nog beter rendement te genereren, kan u ook een bulletlening overwegen, zoals we al hebben uitgelegd in ons artikel over de zin en onzin van investeren in Vlaanderen.
Als deze oplossing binnen uw bereik ligt, kunt u van een dubbel hefboomeffect genieten.

Hoe uw pensioen doeltreffend verbeteren?

De 4 pensioenpijlers

Het wettelijk pensioen is het pensioen dat de staat u aan het einde van uw loopbaan toekent. Dit is de eerste pijler.

De tweede pijler is het aanvullend pensioen dat op verschillende manieren kan worden opgebouwd. Als werknemer kunt u genieten van een groepsverzekering van uw werkgever waardoor u een aanvullend pensioen ontvangt. Zelfstandigen kunnen zich inschrijven voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Zo is er voor elke specifieke situatie de mogelijkheid tot aanvullend pensioen: bv. IPT voor zelfstandigen in een onderneming, POZ voor zelfstandigen als natuurlijke persoon, enz.

De derde pijler wordt gevormd door het pensioensparen en langetermijnsparen, bij het grote publiek bekend om hun fiscale voordelen. Het is aan u om erachter te komen of u al gebruik maakt van deze mogelijkheid en op hoeveel het rendement ervan wordt geschat.

Ten slotte is er het persoonlijke spaargeld. Dit spaargeld kan worden opgebouwd via een klassieke spaarrekening, maar ook in een aandelen- of obligatieportefeuille…

Het is in de tweede en vierde pijler dat mogelijkheden liggen om het vastgoedavontuur aan te gaan.

Weet wat u nodig zult hebben

Voordat u gaat beleggen, moet u eerst weten welk doel u wilt bereiken.

De ene levensstijl is de andere niet en u moet eerst weten welk jaarbudget u nodig hebt voor een comfortabel pensioen. Voor sommigen zal dit budget gelijk zijn aan € 25.000, voor anderen kan het oplopen tot € 72.000 en de gelukkigen kunnen zelfs nog hogere toppen scheren.
Op basis hiervan is het dan belangrijk om te weten op welk pensioen de staat u recht geeft op basis van uw loopbaan. Op de site My pension.be kunt u een redelijke schatting maken van de huidige staat van uw toekomstige pensioen. Op basis hiervan hoeft u enkel nog uit te rekenen hoeveel u extra nodig heeft.

Vastgoed, een stevige vijfde pijler

In tijden waarin het persoonlijke spaargeld kopje-onder gaat, blijft vastgoed de stevige baksteen waarop spaarders, jong en oud, kunnen terugvallen.
In tegenstelling tot wat men zou denken, vereist een investering in onroerend goed om een stevig kapitaal op te bouwen, geen enorme inbreng. Algemeen wordt aangenomen dat een inbreng van € 60.000 moet volstaan om het avontuur aan te gaan.
Dit is een bedrag dat voor sommigen misschien aanzienlijk lijkt en toch is het niet altijd nodig om “een goed gevulde spaarrekening” te hebben: de andere pijlers kunnen worden gebruikt om uw investering te ondersteunen.

Dat is onder meer waar beleggingsadviseurs voor dienen: zij kunnen uw vermogen controleren en de ideale oplossing vinden die past bij uw specifieke geval.
In elk geval is geld oppotten de minst geschikte reactie op de huidige situatie, aangezien uw geld aan waarde verliest terwijl u dit artikel aan het lezen bent. En dat terwijl het in waarde zou kunnen stijgen als het bijvoorbeeld in een studio of een appartement zou worden belegd!

Aarzel niet om ons te contacteren voor een volledige doorlichting van uw situatie!