ImpacT EPC op investeringsvastgoed

De 31 January 2023 , door Delphine
impact sur score PEB sur les investissements

De hoge energieprijzen leiden tot grote veranderingen op de vastgoedmarkt. De energierekening van een appartement of huis staat of valt met de energiezuinigheid van het pand en dit heeft directe impact op de verhuur- en her(verkoopprijzen). 

Bij Elitis Real Estate hebben we een goed zicht op de vastgoedmarkt aangezien we ons specialiseren in verkoop van nieuwbouwvastgoed aan investeerders, in het herverkopen van bestaand vastgoed en het verhuren van appartementen. 

Total cost of ownership

We merken dat het EPC-attest steeds belangrijker wordt voor kopers en huurders dan de woonkwaliteit en de prijs. Toen energie goedkoop was, onderschatten veel mensen de waarde van energiezuinigheid. Nochtans heeft die een belangrijke impact op het wooncomfort en op de maandelijkse lasten. De total cost of ownership – de som van de aankoopprijs en de verbruikskosten– wordt belangrijker. Bij het bepalen van de huurprijs houden potentiële huurders sterk rekening met de vooropgestelde maandelijkse energiekosten. Voor potentiële kopers die zelf in het pand willen wonen zal het beschikbare maandelijkse budget voor de afbetaling van een lening overigens hoger liggen als de energielasten beperkter zijn.

Verplichting tot renovatie van energieverslindende panden

Ook de politiek wil de Belgen energiezuiniger maken. Zo moeten kopers in Vlaanderen moeten vanaf 2023 binnen vijf jaar de EPC-score van hun woning naar minstens label D brengen. Meer dan 40 procent van de woningen haalt dat label vandaag niet en heeft zelfs de slechtste energiescores F of E. De kosten van zo’n renovatie lopen al snel op tot 50.000 euro en meer. Potentiële kopers zijn zich hiervan bewust en dit wordt nu al verrekend in de prijs, wat een groot voordeel is voor appartementen die nu al een goede EPC-score hebben. 

Energiezuinige woningen hebben een groter meerwaardepotentieel

Het is duidelijk dat de prijsverschillen tussen energiezuinige en energieverslindende woningen alleen maar zullen toenemen. Uit een studie van de Nationale Bank van 2021 blijkt dat de prijs van een energieperformant pand is de voorbije tien jaar al sterker gestegen dan de prijs van woningen met een zwakke energiescore. Die trend zal ook de volgende jaren merkbaar zijn, zeker gezien de Europese energiecrisis. We verwachten dan ook dat de prijzen voor woningen met een slechte EPC-score minder snel zullen stijgen dan die van panden die goed scoren op het vlak van duurzaamheid. Voor recent vastgoed en nieuwbouw zal de prijsevolutie positief blijven. Dat geldt in ieder geval voor woningen die uitgerust zijn voor de toekomst en waar geen grondige ingrepen meer nodig zijn om ze up-to-date te houden.

Impact op de huurprijs

Ook huurders hechten steeds meer belang aan de energiezuinigheid van hun woning. Daarenboven bepaald de energiezuinigheid van een woning of een verhuurder in Vlaanderen zijn pand mag indexeren of niet. Alleen bij energiezuinige woningen met een label A+, A, B of C mag de volledige indexering worden doorgerekend. Verhuurders van een D-woning mogen slechts de helft van de index doorrekenen. En van woningen met een epc-label E of F mag de huurprijs helemaal niet meer worden geïndexeerd. 

Energetisch performante panden zijn steeds meer aantrekkelijk voor huurders. De maandelijkse lasten liggen enerzijds lager, waardoor huurders meer budget zullen overhouden. Aan de andere kant kan het ertoe leiden dat verhuurders op termijn geconfronteerd worden met een hogere huurstroom. Voor de investeerder zijn er dus enkel voordelen om te investeren in nieuwbouw.

Herverkoopbaarheid op lange termijn

Gezien de economische situatie, de stijging van de rentes en de daling van de koopkracht, evolueren we van een verkopersmarkt – waar de verkoper het voor het zeggen heeft – naar een kopersmarkt. Terwijl vroeger meerdere kopers boven de vraagprijs boden, krijgt de koper weer een betere onderhandelingspositie. In deze kopersmarkt zullen energiezuinige en moderne huizen en appartementen nog altijd vlotjes verkocht raken. Maar dat zal niet gelden voor verouderde panden.

Conclusie

De EPC-score van een vastgoed heeft een grote invloed op de total cost of ownership, het meerwaardepotentieel, het huurpotentieel en de herverkoopbaarheid van een pand. Het belang hiervan zal in de toekomst enkel toenemen . De slimme investeerder kiest best voor vastgoed met een goede EPC-score en kan best nog een stapje verder gaan; we denken onder andere aan projecten aangesloten op een warmtenet. Elitis Real Estate heeft een uitgebreide portefeuille van investeringsvastgoed die aan bovenstaande criteria voldoen en die op lange termijn een uitstekende investering zullen blijken.

Contacteer ons