Evolutie van de vastgoedmarkt tussen 2021 en 2022

De 7 February 2023 , door Delphine
evolution du marche immobilier

De vastgoedmarkt heeft tussen 2021 en 2022 flinke schommelingen gekend; de gezondheidscrisis was vorig jaar een belangrijke factor in de prijsinstabiliteit en de inflatie in het hele land in 2022 was ook niet bevorderlijk om de markt in evenwicht te brengen. Die inflatie had zelfs verstrekkende gevolgen voor de vastgoedmarkt: van de stijging van de materiaalkosten en energieprijzen tot de stijging van de hypotheekrente, waardoor het voor jonge kopers nog moeilijker werd om vastgoed te kopen. Afhankelijk van de stad waarin het vastgoed zich bevindt, blijft de vastgoedmarkt echter kansen bieden aan investeerders.

Charleroi: een niet te missen evolutie

Terwijl de verkoopprijs en de prijs per vierkante meter tijdens het eerste kwartaal van 2022 in Charleroi drastisch stegen (respectievelijk 15,3% en 20%), daalden diezelfde prijzen opnieuw in het tweede kwartaal (-11,1% per vierkante meter en -13,9% voor verkoop). Het bewijs dat de markt zich constant aanpast aan de economische situatie van het land.

Toch kan Charleroi interessant zijn voor investeerders aangezien de stad in volle groei is, met relatief lage prijzen in vergelijking met de rest van Wallonië. Het is ook een stad die volop moderniseert en waar verschillende projecten worden ontwikkeld, zoals de renovatie van het Palais des Expositions. Als grootste stad van Wallonië is Charleroi ideaal gelegen, dicht bij de Franse grens en op 50 minuten van Brussel. Bepaalde buurten kunnen een zeer verstandige investeringsniche zijn, afhankelijk van hun locatie; de wijk Ville Basse geniet van alle voorzieningen in de directe omgeving en interessante historische gebouwen. De Quai Arthur Rimbaud daarentegen, langs de Samber, werd volledig gerenoveerd, waardoor het een uitstekende locatie is om een ​​eigendom te verwerven.

Dankzij zijn ligging, zijn cultuur en zijn constante evolutie is Charleroi dus het overwegen waard voor een vastgoedinvestering. Om de investering te vinden die past bij uw situatie, kunt u inlichtingen vragen aan experts, zoals ons Elitis Real Estate-team,

Brussel, interessante investering ondanks stijgende prijzen

In tegenstelling tot Charleroi zag Brussel tijdens het eerste kwartaal van 2022 zijn prijzen dalen; de prijs per vierkante meter daalde met -6,7% en -5,5% voor de verkoopprijs. Daarna evolueerden de prijzen in het tweede kwartaal flink naar boven met een stijging van 9,1% per vierkante meter.

Ondanks deze schommelingen is Brussel nog steeds de stad bij uitstek voor investeringen. Als centraal gelegen hoofdstad van het land, herbergt Brussel een belangrijk cultureel erfgoed dat zich voortdurend ontwikkelt. Ondanks de huidige prijzen blijft Brussel een zeer interessante investering, of het nu gaat om wederverkoop of verhuur. Door vastgoed te kopen om te renoveren, kunt u een ​​aanzienlijke meerwaarde realiseren op voorwaarde dat u investeert in energiebesparende maatregelen; de EPB-score is een essentieel gegeven geworden om rekening mee te houden in de toekomst. Met de stijging van de rekeningen voor gas, stookolie of elektriciteit, beschouwen potentiële huurders en kopers de energieprestatie van een woning als een doorslaggevend argument bij de keuze voor een pand. Brussel heeft heel wat herenhuizen die u, eenmaal gerenoveerd, een gegarandeerde meerwaarde zouden opleveren bij doorverkoop of verhuur (met name door het huis op te splitsen in kleine appartementen). 

Hoe evolueren de huurprijzen?

Op het gebied van huurvastgoed blijven Gent en Namen de meest stabiele steden wat betreft de evolutie van de huurprijzen aangezien de cijfers slechts lichtjes evolueren; +1,16% voor Gent en +0,67% voor Namen. Leuven noteert tussen 2021 en 2022 een stijging met +2,35%, maar het zijn Brussel en Bergen die de sterkste evolutie doormaken. De huurprijzen in Brussel stegen met 9,1% en in Bergen met 9,6%.

Bergen is een stad die steeds meer projectontwikkelaars aantrekt; er ontstaan ​​tal van projecten, met name de oprichting van 87 studentenkamers aan de Universiteit van Mons (UMons). Het aantal gerenoveerde of gebouwde panden neemt jaar na jaar toe. Zo zouden er de afgelopen jaren 5000 zijn ontwikkeld. Nog een stad dus waar het zeker de moeite loont om uw vastgoedplannen af te toetsen.

Vertraging in de nieuwbouw

Nieuwbouw kent daarentegen een enorme vertraging in heel België. Verschillende factoren verklaren deze daling in het aantal nieuwbouwprojecten op de Belgische vastgoedmarkt, zoals we hierboven vermeldden: de stijging van de rentetarieven voor hypothecaire leningen, van de energieprijzen en van de grondstofkosten voor de bouw; dit in samenhang met de recordinflatie die in 2022 werd opgelopen. Deze gegevens verklaren dus waarom er in 2022 steeds minder nieuwe vastgoedprojecten ontstaan, maar dit betekent niet dat er een totale stilstand is in 2023. Experts menen dat de nieuwbouwmarkt zich zal stabiliseren en weer zal opleven in de tweede helft van 2023, waardoor investeringen in nieuwe projecten mogelijk zijn.

Vastgoed blijft een interessante belegging

Ondank de huidige situatie, blijft investeren in baksteen een goede belegging; in België zal er altijd een grote vraag zijn naar vastgoed, of het nu gaat om verhuur of verkoop. Uw eigendom zal dus waarschijnlijk niet in waarde dalen, vooral niet als u energiebesparende renovaties uitvoert. De prijzen stijgen momenteel door een beperkt aanbod aan nieuwe woningen, waardoor vastgoed een voorrecht blijft maar ook een zekerheid voor de toekomst.

Als beleggingsexperts begeleiden de teams van Elitis Real Estate u graag bij de keuze voor een vastgoedproject dat bij u past. Wat uw wensen ook zijn, zij geven u gericht advies op het vlak van vastgoedinvesteringen. Vul ons contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.