Duurzaam wonen is de toekomst

De 3 May 2022 , door Chrystelle
Duurzaam wonen is de toekomst

De laatste tijd is er heel wat te doen rond de stijgende energieprijzen en iedereen gaat creatief op zoek naar manieren om de energiefactuur te drukken. Een nieuwbouwwoning of -appartement is alvast een goede keuze als het gaat om energiezuinigheid. 

Bij Elitis Real Estate bieden wij sowieso heel wat energiezuinige projecten aan die zowel voor eigenaar als huurder een verademing zijn op vlak van energiekosten.

Vlaanderen is koploper op vlak van energiezuinigheid

Wie momenteel in Vlaanderen een nieuwbouwproject koopt, klopt meestal met gemak alle strenge normen rond energiezuinigheid. Nieuwbouwwoningen en -appartementen hebben nu al een E-peil of energiepijl dat ver onder de wettelijke grens van E30 ligt. 

Deze grens van E30 en alles eronder beschouwt de overheid als Bijna Energieneutraal (BEN). Een dergelijk type woning verbruikt amper energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. En de energie die dan nog nodig is, is afkomstig uit groene energiebronnen.

De Vlaamse overheid voorziet ook heel wat steunmaatregelen voor wie energiebesparende maatregelen toepast en kiest voor één of meerdere energiezuinige oplossingen zoals:

  • een warmtepomp
  • een zonneboiler of zonnepanelen
  • installatie van een verwarmingsketel die ook elektriciteit aflevert
  • hoog rendementsglas
  • isolatie van dak, muren en vloeren

De energievraag beperken

Bij Elitis Real Estate hechten we veel belang aan duurzaamheid. Bij al onze vastgoedprojecten werken we steeds met energiezuinige materialen en bekijken we hoe we het energiepeil nog kunnen laten zakken. Niet alleen het milieu heeft hierbij baat, ook onze kopers en huurders voelen dit in hun portemonnee dankzij een lagere energiefactuur.  

Bij de start van ieder bouwproject brengen we eerst in kaart hoe we de energievraag kunnen beperken. Zo optimaliseren we al in de ontwerpfase door goed te isoleren, luchtdicht te bouwen en slim te oriënteren. Wij houden hierbij dus niet alleen het E-peil in ons achterhoofd, maar kijken ook naar het S-peil, die de energie-efficiëntie van de bouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren) aanduidt.

Duurzame projecten in de kijker

Een van onze nieuwste projecten De Blauwe Torenpoort” in Brugge is ons paradepaardje op vlak van energie-efficiëntie. 

Het is één van de eerste projecten die op het warmtenet zal functioneren, wat echt uniek is. De energie voor dit duurzame project wordt opgewerkt door afvalverbranding. Dit zorgt niet alleen voor een lagere verwarmingskost, maar je hebt ook altijd warm water. Doordat er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen, stoot dit project ook een flink pak minder CO2 uit.

Daarnaast ligt het project De Blauwe Torenpoort op een boogscheut van Brugge centrum en dichtbij tal van faciliteiten. Hierdoor kunnen de bewoners ook vaker de auto aan de kant laten staan.

Dit energievriendelijke woonproject heeft dus heel wat troeven en mogelijkheden naar de verhuurmarkt toe, wat het een ideaal investeringspand maakt. 

Ook in Oudenaarde werken we momenteel aan een energiezuinig vastgoedproject. Project Saffrou komt op de oude fabriekssite van textielgigant Saffre Frères. Deze buurt krijgt een serieuze opwaardering dankzij de duurzame woon- en ondernemerswijk in hartje Oudenaarde. 

Net zoals bij de Blauwe Torenpoort hechten we hier bij Saffrou enorm veel belang aan duurzaamheid en proberen we de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Dit realiseren we door warmtepompen en lage temperatuurvloerverwarming. Verder installeren we ook zonnepanelen, die samen met de optimale isolatie zorgen voor bijna energieneutrale woonunits.

Saffrou staat niet alleen voor duurzaam investeren in de toekomst, maar zal ook geliefd zijn op de verhuurmarkt omwille van de centrale ligging. Een ideaal investeringspand dus.

Interesse in één van onze investeringspanden? Contacteer vrijblijvend onze adviseurs. Wij bieden een uniek investeringstraject aan waarbij een persoonlijke, professionele aanpak de basis vormt.